Programa masteratului de lingvistică computațională

Programa masteratului de lingvistică computațională din cadrul Facultății de Informatică evoluează de la an la an în funcție de cerințele pieții de muncă și de nevoile studenților. În cele ce urmeză, descoperi ce materii favorite au studenții.

În primul semestru, toți studenții vor avea două materii obligatorii: – lexicologie, morfologie și sintaxă computatională și aplicații ale prelucrării limbajului natural. Al doilea semestru, aceștia vor avea trei materii obligatorii și anume: asistenți virtuali, prelucrarea statistică a limbajului natural și prelucrarea vorbirii și sisteme fuzzy. Al treilea semestru, studenții pot aprofunda împreună: semantica și pragmatica limbajului natural, rețele neuronale cu aplicații în procesarea limbajului natural și traducerea automată. Ultimul semestru este dedicat proiectului final, iar studenții vor avea trei materii dedicate finalizării acesteia: etică și integritate academică, practica de specialitate și elaborarea lucrării de disertație.

Lingviștii se pot bucura de două materii opționale în primul semestru. Aceste materii au ca scop introducerea lingviștilor în tainele algoritmilor, reamintindu-le, de asemenea, câteva reguli matematice studiate în liceu. Materiile obligatorii le vor arăta lingviștilor că analizele morfologice și sintactice (POS) se pot face și cu ajutorul programelor. Pixul și foaia vor deveni opționale în cadrul acestor cursuri, deoarece studenții vor avea posibilitatea de a aplica teoria acumulată pe parcursul semestrului. De asemenea, studenții vor vedea că arborii sintactici se pot construi mult mai ușor, chiar cu ajutorul propriului computer.

 Semestrul al doilea aduce noi aventuri. Statistica devine noua provocare, dar cursurile au suport online, iar profesorul va face materia accesibilă oricui. În plus, lingviștii vor putea interacționa cu diverse programe și aplicații  împreună cu informaticienii, aprofundând limbajele de scripturi și sistemele fuzzy. Acestea din urmă cuprind unele aspecte teoretice din fizică, deoarece au ca scop reliefarea aplicațiilor care contribuie la prelucrarea limbajului natural. De exemplu, se pot înregistra diverse cuvinte și cu ajutorul unor programe precum Praat care analizează vorbirea, studentul poate detecta intensitatea cu care au vor pronunțate vocalele, pitch-ul („înălțimea”) fricativelor sau alte caracteristici ale consoanelor utilizând diverse formule.

Sursa: Computational Lexicology, Morphology and Syntax Course

În următorul an de studiu, masteranzii au deja instrumentele necesare dezvoltării unui program propriu. Materia provocatoare numită asistenți virtuali le va oferi studenților posibilitatea de a lucra la un chatbot. Aceștia vor căpăta încredere în forțele proprii, dar și în capacitățile colegilor de echipă. În același timp, lingviștii vor construi primul lor program folosind Python. Acest curs le va demonstra lingviștilor că programarea este distractivă. Simplul program „Hello World” va fi doar începutul unui viitor provocator în domeniul NLP.

Sursa: curs Sisteme Fuzzy, program WASP

În primul semestru, informaticienii vor putea aprofunda ingineria programării sau tehnicile de dezvoltare a aplicațiilor web. Ulterior, aceștia se pot concentra pe data mining și pe analiza bazelor mari de date. Spre final, studenții pot alege un proiect final și pot lucra la el pe parcursul întregului semestru.

Toate materiile au același scop: descoperirea, dezvoltarea și finalizarea lucrării de disertație. De aceea, studenții vor beneficia de materii opționale și obligatorii în care pot aprofunda noi tehnici de prelucrare a limbajului natural.

 

Referințe:

https://profs.info.uaic.ro/~webdata/planuri/2020/MLC-ro.pdf 

https://profs.info.uaic.ro/~dtrandabat/pages/teaching.php#feaa2021

Foto: Facultatea de Informatică

Check Also

Din culisele masteratului de lingvistică computațională

Masteratul de Lingvistică Computațională din cadrul Facultății de Informatică are ca scop introducerea studenților în …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *