Ziua doamnelor din domeniul NLP

În prezent, ziua femeii se sărbătorește în diferite perioade ale anului, iar în unele țări, femeile primesc această zi liberă pentru a petrece timp cu familia. În România, femeile sunt sărbătorite în luna martie, așa că ne-am gândit să amintim câteva doamne care activează în domeniul procesării limbajului natural.

Diana Trandabăt

Profesor, cercetător, și, mai presus de toate, mamă, fiică și soție. Diana Trandabăt a absolvit Facultatea de Litere, dar și-a continuat studiile în cadrul Facultății de Informatică, devenind ulterior profesor în cadrul masteratului de Lingvistică Computațională și cercetător în cadrul Academiei Române. Diana este una dintre cele mai respectate doamne din domeniul procesării limbajului natural și una dintre cele mai bune prietene pe care un student sau coleg le poate avea.

Oana Nicolov

Oana a terminat masteratul de lingvistică computațională din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și, în prezent, este manager în cadrul companiei Microsoft din Statele Unite ale Americii.

Violeta Serețan (Pallotta)

Absolventă a Facultății de Informatică din Iași, doctorandă în cadrul Universității din Geneva și post-doctorand al Institutului pentru Limbă, Cogniție și Calcul Informatic din Edinburgh (Institute of Language, Cognition and Computation), Violeta este autoarea a peste 50 de publicații legate de lingvistică computațională. În prezent, Violeta este cercetător în științe umaniste digitale în cadrul Universității din Lausanne și membrul unui proiect internațional privind editarea digitală a literaturii aprocrife.

Amalia Todirașcu

Amalia a absolvit Facultatea de Informatică din Iași și și-a luat doctoratul în Franța la Universitatea „Louis Pasteur” din Strasbourg, unde lucrează și în prezent. Amalia este pasionată de procesarea automată a limbajului, de extragerea informațiilor, de crearea resurselor digitale pentru traducerea automată și de adnotarea discursurilor polilexicale, iar acest lucru se observă din numeroasele sale publicații.

Rada Mihalcea

Rada este profesor în cadrul Universității din Michigan și conducător al Laboratorului de Limbi și Tehnologii Informaționale. Rada a dezvoltat un sistem care poate detecta minciuna umană, înșelăciunea sau știrile false. De asemenea, Rada conduce și un program numit Girls Encoded care susține carierele femeilor în informatică și tehnologie.

Acestea sunt doar câteva nume care s-au făcut remarcate de-a lungul timpului, dar cu siguranță putem sărbători toate tinerele domnișoare care abia pășesc în acest domeniu, doamnele cu experiență vastă și femeile care doar cochetează cu domeniul procesării limbajului natural.

La mulți ani nouă! La mulți ani femeilor!

 

 

Foto

Check Also

Din culisele masteratului de lingvistică computațională

Masteratul de Lingvistică Computațională din cadrul Facultății de Informatică are ca scop introducerea studenților în …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *