Din culisele masteratului de lingvistică computațională

Masteratul de Lingvistică Computațională din cadrul Facultății de Informatică are ca scop introducerea studenților în domeniul procesării limbajului natural. Acest program combină elemente teoretice informatice, dar și filologice. Programa masteratului este prietenoasă atât cu informaticienii, cât și cu filologii.

În cele ce urmează, vom scoate în evidență câteva aspecte mai puțin cunoscute ale masteratului de Lingvistică Computațională.

          Studenții au libertatea de a-și alege disciplinele opționale – în fiecare semestru, studenții își pot alege un domeniu pe care vor să îl aprofundeze. Lingviștii pot fi introduși în bazele matematicii, pot realiza arhitectura unui proiect, pot învăța un limbaj de programare sau se pot familiariza cu pseudocodul. Informaticienii pot dezvolta aplicații web sau pot aprofunda un limbaj de programare pe care l-au folosit în trecut. 

          Lingviștii descoperă tainele digitale ale analizei morfo-sintactice, aceștia pot construi arbori sintactici folosind diferite aplicații (PC-PATR) predate de către titularul de curs sau pot analize cuvinte din diverse texte folosit instrumentele deja dezvoltate, cum ar fi corpusul CoRoLa.

          Statistica este prietenoasă cu studenții – cursul și seminarul este ținut de același profesor și este la fel pentru toți studenții. Munca în echipă mixtă (formată atât din informaticieni, cât și din lingviști) este pe deplin încurajată!

          Lingviștii pot lucra cot la cot cu informaticienii. Informaticienii îi pot ajuta, de exemplu, pe lingviști să dezvolte un asistent virtual, iar lingviștii îi pot ajuta pe informaticieni să creeze o bază de date solidă.

          Cursurile sunt online – dacă tinerii vor să cunoască conținutul cursurilor înainte de a se înscrie la acest masterat, pot accesa pagina profesorului de curs. Acestea sunt disponibile tuturor.

          Studenții își pot scrie teza în cadrul unei materii din semestrul al IV-lea. Aceștia au ocazia să lucreze un semestru exclusiv la lucrarea finală.

Așadar, vestea bună este că informaticienii nu se vor simți copleșiți de teoria lingvistică, iar filologii vor putea testa noi aplicații. Programul este gândit pentru studenți. Aceștia vor putea lucra în echipe mixte, își vor împărtăși cunoștințele, se vor putea inspira din personalităților celorlalți,  își vor alunga temerile și se vor împrieteni cu domeniul procesării limbajului natural.

Check Also

Ziua doamnelor din domeniul NLP

În prezent, ziua femeii se sărbătorește în diferite perioade ale anului, iar în unele țări, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *