Milena Dobreva

Milena Dobreva este unul dintre invitații speciali ai celei de-a 16-a ediție a ConsILR din 2021. 

Milena Dobreva și-a început cariera ca asistent cercetător la Institutul de Matematică și Informatică din Bulgaria în 1992. În 2001, a devenit șef fondator al departamentului de Informatică Umanistică al Centrului de Digitalizare fondat cu sprijinul proiectului Marie Curie pe care l-a și coordonat. Din 2008, Milena lucrează la Departamentul de Științe Informatice din cadrul Universității din Strathclyde, Marea Britanie. În același timp, a contribuit la conservarea resurselor lingvistice din Scoția și la rețeaua Delos (”A Network of Excellence on Digital Libraries”). Din 2012, Milena a fost profesor asociat la Facultatea de Științe Media din cadrul Universității din Malta, timp în care aceasta a lucrat la licența sa și și-a extins portofoliul pentru programul de masterat. 

Din 2017, Milena este profesor asociat la UCL Qatar, timp în care aceasta a contribuit la dezvoltarea programului de masterat acreditat de CILIP. Milena declară că este fascinată de studenții ei și de metodele de formare a acestora. Mai mult, Milena a fost și evaluator în cadrul evenimentelor și competițiilor internaționale coordonate de Comisia Europeană, Agenția de Cercetare din Slovenia, UNESCO, JISC, Fundația Europeană de Științe și de multe alte organizații care au capacitatea de a finanța proiecte de acest calibru.

Milena Dobreva este pasionată de crearea și digitalizarea colecțiilor de date lingvistice, iar acest lucru se va vedea în cadrul conferinței ConsILR. În cadrul conferinței, Milena va vorbi despre relația dintre resursele lingvistice și tehnologiile folosite în domeniul prelucrării limbajului. În plus, va discuta și despre rolul utilizatorilor acestor tehnologii și despre așteptările cercetărilor. De asemenea, se va axa pe aplicațiile dezvoltate până acum și pe modul în care se fac cercetările științifice în laboratoarele din bibliotecile unde a lucrat Milena.

Exemplele din experiența Milenei nu vor întârzia să apară. Lucrând la Biblioteca Congresului, la biblioteca virtuală Miguel Cervantes, la Biblioteca Națională „Ivan Vazov” din Plovdiv, la Biblioteca Britanică, la Biblioteca Regală din Danemarca și cunoscând demersurile acestora, Milena poate oferi exemple concrete despre cum se poate dezvolta un corpus sau o colecție de date digitală. Aceste exemple sunt extrem de valoroase pentru cercetătorii pasionați de dezvoltarea tehnologiilor și aplicațiilor din domeniul Inteligenței Artificiale.

Referințe:

https://milenadobreva.net/

https://pro.europeana.eu/person/milena-dobreva

Check Also

Ziua doamnelor din domeniul NLP

În prezent, ziua femeii se sărbătorește în diferite perioade ale anului, iar în unele țări, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *