Parteneriatul dintre META-NET și CLARIN

Înființate de două comunități diferite, CLARIN și META-NET sunt două inițiative complementare care au scopuri comune. Comisia Europeană, prin DG INFSO (DG Connect), a înființat o rețea de excelență numită META-NET, care s-ar traduce prin ”Tehnologii pentru societatea informațională europeană multilingvă”, și un consorțiu numit ”Resurse lingvistice comune și infrastructură tehnologică”, devenit ulterior CLARIN.

CLARIN constituie un efort de colaborare paneuropeană de dimensiuni mari cu scopul de a facilita coordonarea și utilizarea resurselor lingvistice existente atât în domeniul științelor umaniste, cât și în cadrul disciplinelor învecinate. Acesta este orientat spre implementarea resurselor lingvistice și adaptarea instrumentelor și tehnologiilor  lingvistice pentru a oferi servicii legate de limbă savanților din domeniul lingvisticii, sociologiei, istoriei, antropologiei, studiilor literare, antropologiei și nu numai. Aceste resurse lingvistice puse la dispoziție de CLARIN sunt folosite pentru a identifica influența culturală dintr-o limbă, scopul în care este folosită limba, mediul unde se folosește, cine o folosește și modul în care acesta se predă. Mai mult, acesta oferă posibilitatea de a analiza aceste influențe în mai multe limbi, unele chiar pe cale de dispariție, având la dispoziție materiale scrise, vorbite, de tip imagine statică sau animată sau materialele folosite de cei care folosesc limbajul semnelor. De asemenea, CLARIN promovează și favorizează în mod activ o politică de acces gratuit la aceste resurse open source, însă cuvântul final îl vor avea partenerii și proprietarii resurselor.

META-NET este o rețea dedicată bazelor tehnologice ale societății informaționale multilingve europene. Această rețea și-a propus să creeze un depozit puternic de date lingvistice, un serviciu web conex și instrumente complexe cu metadate de înaltă calitate. În cadrul acestei rețele se va crea baza pentru dezvoltarea tehnologiilor și aplicațiilor necesare doar pentru limbile europene partenere. Această bază se va numi META-SHARE și va fi folosită numeroși savanți, informaticieni, lingviști, profesioniști și alți utilizatori corporativi care au viziuni comune legate de aceste resurse și tehnologii lingvistice. Se va pregăti, astfel, un efort comun și ambițios pentru digitalizarea acestor resurse lingvistice propuse de CLARIN. Aceste resurse vor fi interdependente și interoperabile pentru a permite cooperarea partenerilor și pentru a legat datele cu tehnologiile existente.

Așadar, echipele acestor proiecte au identificat nevoile pieței lingvistice și tehnologice și s-au unit pentru a dezvolta metadatele și instrumentele necesare domeniului lingvisticii computaționale. La momentul semnării, CLARIN și META-NET s-au decis asupra colaborării de lungă durată cu scopul de a configura depozitele de date, a procedurilor de identificare a resurselor și metadatelor, precum și distribuirea resurselor lingvistice existente.

 

Referințe:

 

Memorandum of Understanding between Clarin and META-NET — META Multilingual Europe Technology Alliance

Directorate-General for Communications Networks, Content and Technology 

Check Also

Ziua doamnelor din domeniul NLP

În prezent, ziua femeii se sărbătorește în diferite perioade ale anului, iar în unele țări, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *