Egalitatea Lingvistică în Era Digitală

European Language Equality (ELE) este un proiect sprijinit de Parlamentul European și scopul său este  stabilirea egalității lingvistice între cei 52 de parteneri. Până în 2030, acest proiect va lua în considerare peste 70 de limbi europene și va propune soluții pentru digitalizarea acestor limbi propuse de echipele participante.

Votat de către parlament în 2018, ELE a luat ființă la 1 ianuarie 2021 și se va încheia în iunie 2022, când va avea loc conferința finală comună la Bruxelles. ELE colaborează strâns cu Rețeaua Europeană de Limbă (European Language Grid) pentru a consolida tehnologiile lingvistice care permit studiul celor 70 de limbi. De asemenea, membrii proiectului vor consolida bazele necesare dezvoltării unei piețe digitale comune. 

Partenerii de cercetare vor actualiza constant 32 de lucrări (”White Papers”) și vor prezenta procedeele de colectare a datelor folosite în cadrul cercetărilor lingvistice. Aceste date vor constitui suportul viitoarelor studii ale limbilor participante în proiect. În plus, o serie de proiecte partenere (META-NET, CLARIN, LT Innovate, META-NET, ELG, ECSPM, EFNIL, ELEN, LIBER, NEM and Wikipedia) vor prezenta câte un raport în care vor menționa nevoile lor în materie de limbă, iar partenerii din industrie vor prezenta strategiile de implementare a celor patru domenii ale tehnologiei limbajului: traducerea automată (Machine Translation), tehnologiile vorbirii (Speech Technologies), analiza textului (Text Analysis) și înțelegerea limbajului natural (Natural Language Understanding), precum și alte date.

Aceste demersuri sunt destul de ambițioase în sensul că cercetările demonstrează decalajul dintre cerința de pe piață și materialele de cercetare disponibile în format digital. Multe limbi europene nu sunt foarte bine susținute de texte digitale, existând chiar peste 20 de limbi minoritare și dialecte aflate pe cale de dispariție. De aceea, acest proiect își propune să echilibreze aceste diferențe. Proiectul va avea o agendă unde se va nota fiecare etapă parcursă de echipe și fiecare instrument folosit pentru acestea pentru îndeplinirea obiectivelor.

Proiectul ELE face parte din categoria proiectelor de lungă durată dedicate cercetării, dezvoltării și inovării în domeniul tehnologiilor lingvistice. ELE va contribui la formarea unei piețe digitale multilingve care va contribui la viitoarele inovații din domeniul inteligenței artificiale.

 

 

Referințe:

European Language Equality 

Check Also

Ziua doamnelor din domeniul NLP

În prezent, ziua femeii se sărbătorește în diferite perioade ale anului, iar în unele țări, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *