Admitere Master 2021

Facultatea de Informatică a Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași organizează concurs de admitere în învățământul universitar de masterat pentru seria 2021/2023. Unul dintre programele oferite, susținut de Asociația Română de Lingvistică Computațională, este cel de Lingvistică Computațională.

Pentru a afla mai multe informații despre acest masterat, vă invităm să participați vineri, 11.06.2021, începând cu orele 17:00, la Webinarul dedicat admiterii la Masteratul de Lingvistică Computațională, în cadrul căruia veți avea ocazia să cunoașteți o parte din profesorii care predau în cadrul masteratului, precum și persoane din industrie care profesează în acest domeniu.

Masteratul de Lingvistică Computațională a fost înființat în 2001, la propunerea domnului profesor Dan Cristea, și de atunci a avut ca scop reunirea competențelor umaniste cu cele informatice. Programul este special conceput atât pentru absolvenții cu profil filologic, cât și pentru cei cu profil informatic. Masteratul este orientat spre cercetare, scopul său fiind apropierea celor două domenii care îl compun. Planul de învățământ este orientat pe student și pe nevoile sale. Viitorii masteranzi au șansa de a-și alege disciplinele opționale și a lucra alături de specialiști din domeniu la proiecte individuale sau în echipe mixte, compuse de informaticieni și de umaniști. 

Pe parcursul celor patru semestre, masteranzii vor acoperi toate aspectele lingvisticii computaționale. Aceștia vor folosi noi instrumente de traducere specializate și automate, vor utiliza computerele pentru a studia limbajul la toate nivelurile, cum ar fi relațiile dintre cuvinte, analiza sintactică și morfologică, fenomenele de tip anaforă și cataforă. De asemenea, se vor studia tehnologiile de procesare a limbajului natural (NLP) pentru diferite sarcini, cum ar fi realizarea rezumatelor de text în mod automat, extragerea informațiilor cheie dintr-un text sau identificarea termenilor științifici dintr-un set de date. Astfel, ei vor acumula cunoștințe în legătură cu învățarea automată, traducerile automate, tehnici de extragere a informațiilor din texte sau tehnici de analiză gramaticală la o scară mult mai largă. 

Tehnologia avansează într-un ritm alert și face parte din viața noastră cotidiană. De aceea, masteratul vrea să ajute tinerii să se familiarizeze cu aceste instrumente pe care ei înșiși le folosesc, deși nu cunosc mecanismele care stau la baza acestora. Marile corporații precum Google, Oracle, IBM, Amazon, Facebook folosesc tehnologiile NLP pentru a spori productivitatea, agilitatea și feedback-ul clienților lor. Aceștia folosesc diverși roboți pentru a dezvolta strategiile de marketing sau pentru a analiza, în mod automat, recenziile lăsate de clienți cu scopul de a-și îmbunătăți performanța. La nivel global, mii de startup-uri primesc finanțare de la stat pentru a dezvolta noi tehnologii de prelucrare a limbajului. Digitalizarea este, de asemenea, un factor de actualitate, observând doar în ultimul an cât de mult ne bazăm pe tehnologie. Indiferent de competențele de utilizare a calculatorului, elevii, studenții sau angajații au fost nevoiți să își continue activitatea în mediul online, dovedindu-se, astfel, că oricât de mult ne-am opune, tehnologia este omniprezentă în viețile noastre.

Încă din 2001, absolvenții acestui masterat profesează în domeniul LC sau domenii conexe în cadrul unor instituții academice prestigioase, companii de IT renumite sau start-up-uri de succes. Observând importanța domeniului, numeroase companii ieșene și nu numai, sprijină masteratul de Lingvistică Computațională și oferă studenților șansa de a lucra cot la cot cu specialiștii din domeniu la dezvoltarea aplicațiilor de prelucrare a limbajului natural, la antrenarea roboților, la dezvoltarea resurselor lingvistice folosite de programatori.

Înscrierile se pot face aici, în perioada 12-17 iulie. Detalii despre actele necesare și planul de învățământ se pot găsi pe pagina Facultății de Informatică.

 

Dacă v-am atras atenția cu aceste informații, nu ezitați să participați la evenimentul online desfășurat în data de 11.06.2021, ora 17:00, înregistrându-vă folosind formularul de aici.

 

Check Also

RUMOUR 2017

3rd Workshop on Social Media and the Web of Linked Data Social media is a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *