Aplicații dezvoltate local

Domeniul lingvisticii computaționale se adaptează după schimbările din societate și oferă servicii pentru realizarea de sarcini legate de limbajul natural cu scopul de a ușura viața oamenilor. De aceea, tinerii pasionați de această ramură a Inteligenței Artificiale și specialiștii recunoscuți ai acestui domeniu au lucrat la diverse aplicații care folosesc tehnologii moderne (state-of-the-art).

Astfel de proiecte sunt aplicațiile dezvoltate de studenții de la Facultatea de Informatică a Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, sub îndrumarea profesorilor care lucrează în acest domeniu. Un prim exemplu sunt agenții care răspund la întrebările adresate de utilizator legate de locurile vizitate de-a lungul unei zile. Acest tip de proiect a avut două motivații, ambele cu puternice implicații sociale. Pe de o parte a fost ideea de a facilita accesul la aplicații de ghidare geografică oamenilor cu probleme de vedere prin integrarea unor servicii de recunoaștere și generare a vocii pentru limba română, pentru a nu fi nevoie de tastare sau citire. Pe de altă parte, a fost dorința de a ajuta persoanele care suferă de boala Alzheimer să își amintească traseul pe care l-au parcurs într-un anumit interval și să poată fi monitorizați de membrii familiei atunci când ies la plimbare singuri.

Două echipe de studenți au dezvoltat acest tip de aplicații. Ele includ comenzi vocale în limba română pentru a putea fi accesibile unui public cât mai larg. Utilizatorii pot întreba sistemul și primi indicații cu privire la locul unde se află sau unde au fost pe parcursul zilei, la ora sau intervalul în care s-au aflat la o anumită locație, la distanța pe care o au de parcurs până la o destinație stabilită, sau la pericolele din traseul lor.

Un alt proiect legat de localizarea geografică este aplicația  (”route tracer”), care detectează locațiile dintr-un simplu text introdus de utilizator și alcătuiește o rută care să le includă. Două echipe au lucrat la astfel de proiecte care utilizează tehnologiile de geolocalizare și instrumentele de procesare a limbajului dedicate limbii române pentru a dezvolta aplicații capabile să structureze trasee pentru cei care călătoresc și să le arate grafic pe o hartă. Aplicațiile detectează nume de orașe, de locații și de obiective turistice, apoi configurează pe hartă un traseu pentru a atinge toate zonele vizate. Dacă sunt oferite doar obiective turistice, fără un nume de oraș, aplicațiile aleg orașul care include cele mai multe dintre locațiile introduse. Altă problemă care a trebui rezolvată a fost dezambiguizarea numelor locațiilor pentru identificarea corectă a orașului din care face parte (ca un exemplu, locația Parcul Tineretului apare în 15 orașe din România). Echipele au folosit tehnologii moderne ale limbajului, metode calitative, biblioteca Python NLTK și serviciile web dezvoltate în proiectul ReTeRom pentru procesarea textului primit de la utilizator. 

Așadar, aceste aplicații ne dovedesc încă o dată că domeniul lingvisticii computaționale evoluează pentru rezolvarea problemelor concrete care apar în societate și că atrage din ce în ce mai mulți tineri pasionați de acest domeniu. Aceste aplicații nu oferă răspunsuri supuse hazardului, ci se folosesc de cele mai moderne tehnologii pentru a oferi răspunsuri în limbaj natural la comenzile vocale introduse de utilizator.

ECHIPE (Facultatea de Informatică Iași)

Aplicație de ghidare geografică (Speaking agent answering questions about places visited

along a day):

Cristian Gatu, George-Alexandru Tărnăuceanu, Andrei Balteanu și Paul Cojocaru

Barbu Alexandru, Bumbu Ana-Maria, Cotfasă Octavian, Hlușneac Maria, Tulbure Lucia

DEMO: https://www.youtube.com/watch?v=SgO_E4UFFAI&t=59s&ab_channel=AsociatiaRomanadeLingvisticaComputationalaAsociatiaRomanadeLingvisticaComputationala

Aplicație de localizare geografică (Router tracer following text descriptions)

Mihai Daniel, Cărpușor Diana, Martinuș Eusebiu

DEMO: https://www.youtube.com/watch?v=1ELdD0yRIpc&ab_channel=AsociatiaRomanadeLingvisticaComputationala

Foto: business2community.com

 

Check Also

Aplicații NLP: Roboții din advertising

Reclamele fac parte din viața noastră. Le întâlnim pe rețelele de socializare, pe email sau …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *