Aplicații NLP: Google Translate

Cu toții am apelat la Google Translate cel puțin o dată în viață, dar nu ne-am gândit care sunt algoritmii din spatele acestuia sau câtă muncă a fost și încă este depusă pentru buna funcționare a acestuia. Acum câteva decenii, oamenii foloseau dicționarele printate pentru a traduce texte întregi în alte limbi, dar, în tăcere își doreau un serviciu care le oferea o traducere mai rapidă a sutelor de pagini.

Lansat în 2006, Google Translate oferă traduceri în peste 100 de limbi și continuă să se dezvolte. Acesta poate detecta o limbă doar prin simpla înregistrare a mesajului și poate oferi pronunția cuvintelor alese în limba țintă. Astfel, pe scurt, cuvântul introdus în limba de la care pornim traducerea, de pildă limba română, ajunge la un codificator („encoder”), care îl transformă într-un vector sau, mai ușor, într-un număr. Ulterior, un alt mecanism determină corespondentul acelui vector în limba țintă, de pildă, limba engleză, urmând, apoi, ca un decodificator să ilustreze cuvântul de tradus în limba engleză.

 În plus, algoritmii din spatele acestuia sunt îmbunătățiți constant, deoarece mereu se introduc cuvinte noi sau dialecte cât mai variate. În anul 2016, Google a apelat la rețelele neurale pentru a obține traduceri cât mai eficiente. De aceea, tehnologia este capabilă acum să ofere traduceri cât mai precise chiar și pentru fraze întregi atât în limba engleză, cât și în alte 32 de limbi, stabilindu-se faptul că peste 30 de comunități pot obține traduceri în limba engleză din limba maternă.

Așadar, Google Translate a fost și va rămâne tehnologia care oferă cele mai rapide traduceri. Un traducator uman nu va putea concura cu Google Translate, deoarece acesta apelează la algoritmi care aproximează inteligent perechile de cuvinte și le traduce într-un timp foarte scurt.

Referințe bibliografice:

https://en.wikipedia.org/wiki/Google_Translate

https://ai.googleblog.com/2016/09/a-neural-network-for-machine.html

Foto: neurofantastic.com

 

Check Also

Aplicații NLP: Textul predictiv

Tehnologia modernă ne permite să trimitem mesaje mai rapid direct de pe telefoanele mobile și …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *