Aplicații NLP: Chatbot

În articolele precedente am vorbit despre ce înseamnă lingvistica computațională și am reliefat câteva dintre întrebuințările acestui domeniu. Am introdus noțiunea de NLP, care înglobează o gamă largă de algoritmi și aplicații pentru Procesarea Limbajului Natural. De aceea, începând cu acest articol, vom vorbi despre diferite aplicații dezvoltate de NLP și vom reliefa scopul pentru care au fost gândite, observând că folosim roadele acestui domeniu în fiecare zi fără să ne dăm seama.

Vom începe prin a reliefa câteva trăsături ale CHATBOȚILOR. Aceste sisteme cunoscute sub numele de chatbot sunt programați să analizeze Inteligența Artificială și să simuleze o conversație cu clienții. Chatbotul apare ca o persoană de contact sau ca un operator de la serviciul cu clienții și, totodată, pot lua parte la diferite întâlniri în grup.  Trecând Testul Turing, acești boți sunt capabili să ofere răspunsuri reale, fiindu-i greu utilizatorului să își dea seama dacă vorbește cu un robot sau cu un operator uman. De cele mai multe ori, aceste sisteme scanează cuvintele din mesajul utilizatorului și trece acele cuvinte prin baza sa de date, oferindu-i la final un răspuns deja formulat de către cei care l-au creat. Scopul acestor chatboți este de a interacționa cu oamenii și de a le oferi servicii rapide, făcând astfel companiile să își crească publicitatea sau să câștige mai mulți clienți.

Totodată, chatboții pot ajuta compania să economisească mulți bani și pot rezolva frustrările oamenilor mult mai rapid. De exemplu, mulți dintre noi am apelat la Djingo. Acesta este un chatbot programat de Orange să ne ajute să ne încărcăm telefonul, să ne ofere informații legate de valabilitatea serviciului Roaming sau să ne ajute să intrăm în legătură cu un reprezentant uman. De asemenea, mulți dintre noi ne-am gândit să învătăm o limbă nouă, dar era prea costisitor să mergem la cursuri sau să cumpărăm manuale, așa că am apelat la Duolingo. Acest serviciu ne oferă posibilitatea de a practica o limbă nouă, de a înregistra mesaje și de a ne corecta scrierea în spaniolă, franceză sau germană. Scopul noului chatbot oferit de Duolingo este simularea unei conversații reale sau simularea unui curs într-o limbă străină. TechCrunch ne oferă o demonstrație gratuită a acestui chatbot aici. În contrast, Elbot, cei de la Artificial Solutions au dezvoltat un chatbot cu care putem interacționa zilnic deoarece răspunde la foarte multe întrebări adresate de utilizatori. Ne putem distra cu Elbot apăsând pe acest link.

Concluzionând, am observat că scopul acestui serviciu este îmbunătățirea interacțiunii dintre computer și om. Astăzi, cele mai mari companii din lume apelează la aceste metode pentru a-și construi afacerile, iar oamenii de rând își dotează gadgeturile cu cele mai performante aplicații de traducere, dar și cu diferiți asistenți care să îi ajute să își îndeplinească sarcinile zilnice.

Referințe bibliografice

Demonstrație TechCrunch: https://www.youtube.com/watch?v=zWd8c2YnDok

Djingo: https://voicebot.ai/2020/10/07/orange-will-wind-down-djingo-smart-speaker-in-favor-of-smart-home-and-tv-services/

Testare Elbot: http://elbot-e.artificial-solutions.com/cgi-bin/elbot.cgi

Foto: elbot.com

 

Check Also

Aplicații NLP: Google Translate

Cu toții am apelat la Google Translate cel puțin o dată în viață, dar nu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *