Admitere 2020 @ Masteratul de Lingvistică Computațională

Facultatea de Informatică a Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în colaborare cu Asociația Română de Lingivstică Computațională (Iași-București), vă invită să vă înscrieți online, prin pagina inscriere.uaic.ro, în perioada 13-24 iulie 2020 la Masteratul de Lingvistică Computațională (MLC).

Masteratul în Lingvistică Computaţională, organizat din 2001 are ca scop pregătirea absolvenţilor preponderent de profil informatic şi filologic în sensul aprofundării şi complementării cunoştinţelor comune a celor două domenii. Folosim deja tehnologiile limbajului în activități zilnice, fie că o știm, fie că nu. Beneficiem de tehnologia limbajului atunci când căutăm sau traducem pagini web, când folosim verificarea ortografică și gramaticală a unui procesor de texte, când dăm comenzi vocale mașinii sau telefonului mobil, când primim recomandări în librării online sau când urmăm indicațiile unei aplicații de navigare prin GPS.

În viitorul apropiat, vom putea vorbi cu programele de calculator sau cu aparatele electrocasnice, inclusiv cu roboții de servicii îndelung așteptați care vor ajunge în curând în birourile și casele noastre. Oriunde ne aflăm, atunci când vom avea nevoie de informație, o vom cere pur și simplu, iar când vom avea nevoie de ajutor îl vom solicita cu voce tare. Eliminarea barierei de comunicare dintre oameni și tehnologie va schimba lumea!

Tehnologia limbajului este considerat astăzi unul dintre domeniile cheie de dezvoltare în tehnologia informației. Corporații internaționale mari precum Google, Microsoft, IBM, Facebook și Nuance au investit substanțial în acest domeniu. Peste tot în lume, mii de start up-uri se înființează pentru diverse aplicații și servicii de prelucrare a limbajului natural. Tehnologia limbajului le permite oamenilor să colaboreze, să învețe, să facă afaceri și să împărtășească cunoașterea dincolo de granițele limbajului, indiferent de competențele de utilizare a calculatorului.

An de an, printr-un curriculum extrem de generos, adaptat imperativ nevoilor pieței muncii naționale și internaționale, MLC a atras zeci de studenți nu doar de la Facultatea de Informatică, ci și de la majoritatea facultăților Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași (Matematică, Litere, Psihologie, Biologie, Drept, Economie și Administrarea Afacerilor etc.). Absolvenții acestor cursuri sunt astăzi cunoscuți cercetători în domeniul inteligenței artificiale, specialiști în analize de date, statisticieni, profesori de lingvistică computațională, bioingineri, traducători, dezvoltatori de aplicații, etc.

MLC se bucură de sprijinul multor companii de IT, edituri, agenții de presă etc., direct interesate de efectele remarcabile ale tehnologiilor de limbaj natural.

Pentru mai multe informații, consultați:

– pagina oficială a Facultății de Informatică: https://www.info.uaic.ro/admitere-2020-studii-de-master/

– pagina cu întrebări frecvente și răspunsurile aferente – http://bit.do/FII-admitere-FAQ